Voedselbanken hebben te maken met voedselveiligheid. Daarvoor gelden landelijke normen gerelateerd aan de Voedsel en Warendienst. De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, waar wij lid van zijn, wil dat alle aangesloten voedselbanken voldoen aan de gestelde eisen. Daarvoor geven ze groene certificaten af. Voedselbank Westland heeft in 2015 dit groene certificaat verkregen. Elk jaar wordt getoetst of je nog aan de vereisten voldoet.
Donateurs van voedsel weten dan dat hun producten volgens de regels goed bewaard en behandeld worden.
Een onderdeel van de voedselveiligheid is de houdbaarheidsdatum. Verse producten worden in de week van binnenkomst meteen uitgedeeld maar bij de langer bewaarbare producten moet goed op de datum gelet worden.
Er rijzen nog wel eens vragen op wat nog wel kan worden geconsumeerd en wat niet.
Hieronder volgt enige uitleg.
THT en TGT zijn 2 bekende begrippen. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’ en TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’.
De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven.
Bij producten met een THT-datum, in de volksmond ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk ( de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren tot een aantal maanden erna wat afhankelijk is van het soort product.
Lang houdbare producten met een THT-datum mogen ná die datum nog verstrekt worden.
Lang houdbare producten zoals muesli, cornflakes, ontbijtgranen, pindakaas, pinda’s, margarine, ketchup, mayonaise en harde kazen kun je tot ( en mogelijk langer) na THT-datum bewaren mits het product nog de kenmerkende eigenschappen heeft en geen gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn. Sommige producten die je moet of kunt invriezen of koelen resp. bewaren op minimaal -18 en 4-7 graden.
Beperkt houdbare producten met een THT-datum mogen ná die datum niet meer verstrekt worden; op een enkele uitzondering.
Dit zijn producten als brood, cake, koek, half conserven, groente en fruit.
Producten met een TGT-datum mogen ná die datum NIET meer verstrekt worden aan de consument.
Dit zijn dus de kort houdbare producten zoals zuivel, vlees, gebak, gesneden groente.